HomeLAJMELufta në Ukrainë/ Ekspertët: Putin po bën të njëjtat gabime që “fundosën”...

Lufta në Ukrainë/ Ekspertët: Putin po bën të njëjtat gabime që “fundosën” Hitlerin

Presidenti rus Vladimir Putin shpesh evokon humbjen epike të Bashkimit Sovjetik ndaj Gjermanisë naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore për të justifikuar pushtimin e vendit të tij në Ukrainë.

Megjithatë, Putini po kryen disa nga gabimet që dënuan pushtimin gjerman të BRSS në vitin 1941, ndërsa përdor  “mashtrime dhe taktika të ngjashme me Hitlerin ” për të justifikuar brutalitetin e tij, thonë historianët ushtarakë dhe studiuesit.

Kjo është ironia e egër pas vendimit të Putinit për të pushtuar Ukrainën, e cila është bërë e qartë teksa lufta hyn në muajin e dytë: lideri rus, i cili e portretizon veten si student i historisë, po ngec sepse nuk i ka kushtuar vëmendje të mjaftueshme mësimeve të  “Luftës së Madhe Patriotike” .

Unë jam përpjekur ta kuptoj këtë për një muaj, sepse sado i tmerrshëm të jetë Putini, nuk mund të thuash kurrë se ai ishte i palogjikshëm,”- tha Peter T. DeSimone, një profesor i asociuar i historisë ruse dhe Evropës Lindore në  Universitetin Utica në New. York.

“E gjithë kjo është e palogjikshme, dhe kjo është gjëja e frikshme”, thotë ai. “Kjo nuk është normale për atë që ai ka bërë në të kaluarën. Kjo është diçka që nuk ka kuptim në shumë nivele, dhe jo vetëm në lidhje me Luftën e Dytë Botërore.”- tha ai për CNN.

Most Popular