HomeLAJMEAnaliza e “The Times”/ Pse do të jetë e vështirë që Putin...

Analiza e “The Times”/ Pse do të jetë e vështirë që Putin të gjykohet për krime lufte dhe gjenocid në Ukrainë

Presidenti Biden eshtë i vetëdijshëm se rrafshimi i akuzave për gjenocid kundër liderit rus dhe Kremlinit është i ngarkuar me kuptimiin politik ndërkohë që mbart në të njëjtën kohë kompleksitete të konsiderueshme ligjore ndërkombëtare.

Do të jetë shumë më e lehtë për prokurorët që të paraqesin akuza për krime lufte kundër ushtarëve dhe liderëve rusë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare në Hagë. Kryeprokurori i asaj gjykate, avokati anglez Karim Khan QC, ka filluar hetimet me mbështetjen politike dhe financiare të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar dhe të tjerëve.

Qeveria e Ukrainës ka udhëzuar një grup avokatësh të profilit të lartë – duke përfshirë avokatin me bazë në Londër Amal Clooney dhe zyrën e Nju Jorkut të firmës ligjore angleze Ëithers – për të bashkërenduar mbledhjen e provave për t’ia dorëzuar gjykatës së Hagës.

Figura të tjera të shquara, duke përfshirë dy ish-kryeministra – Sir John Major dhe Gordon Broën – u kanë bërë thirrje qeverive perëndimore që të hapin gjykata me porosi për të dëgjuar akuzat se Kremlini ka kryer krimin e agresionit në Ukrainë. Ata argumentojnë se një gjykatë e veçantë është e nevojshme sepse Rusia – si një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së – mund të bllokojë një ndjekje të tillë.

Një ndjekje penale për gjenocid do të ishte edhe më e vështirë, sipas ekspertëve të së drejtës ndërkombëtare. Konventa e OKB-së e vitit 1948 për gjenocidin e përkufizon krimin si akte që kryhen me “qëllim për të shkatërruar, tërësisht ose pjesërisht, një grup kombëtar, etnik, racor ose fetar”.

Biden dhe të tjerë – duke përfshirë kryeministrin e Spanjës, Pedro Sánchez dhe presidentin e Ukrainës Zelensky – po e bëjnë pretendimin bazuar në provat nga Ukraina.

Në periferi të Kievit, Bucha , pretendohet se grupe burrash të moshës 18 deri në 60 vjeç ishin viktima të vrasjeve të shkurtra. Një avokat i specializuar në fushën e krimeve të luftës e ka krahasuar atë me sulmet në Srebrenicë gjatë luftës civile të viteve 1990 në Jugosllavi, kur burrat myslimanë boshnjakë u masakruan. Në vitin 2004, Gjykata Penale Ndërkombëtare vendosi se vrasjet e Srebrenicës përbënin gjenocid.

Përveç kësaj, ekspertët ligjorë vënë në dukje retorikën armiqësore nga bashkëpunëtorët e lartë të Putinit, të cilat të paktën duket se aludojnë për qëllimin e zhdukjes së Ukrainës.

Ndërsa ndjekja e suksesshme e krimeve të gjenocidit është e vështirë – në mos e pamundur – thirrja e fjalës duke iu referuar në të njëjtën kohë sundimit të ligjit mund të shihet si politikisht e mprehtë. Biden – i shkarkuar prej kohësh nga paraardhësi i tij dhe republikanët e tjerë si “Sleepy Joe” – mund të jetë në këtë rast “Cagey Joe”.

Most Popular